Fjäderboa och paljettväst på! Nu kör vi!

Säga vad man vill om Melodifestivalen, men locka tittare gör den minsann! I sedvanlig ordning dominerar Melodifestivalen löpsedlarna, skapar rubriker och väcker debatt hos hela svenska folket som växlar mellan att  hissa, dissa, risa och rosa. Hör du till dom som fullkomligt älskar allt som har med schlager att göra och gråter floder nu när det är dags att lägga paljettvästen på hyllan för i år, eller hör du till dom som äntligen ser ljuset i tunneln och hoppar högt av glädje när spektaklet sjunger på sista versen?

Oavsett om du tycker det är pest eller folkfest finns det all anledning att fira när årets glittriga final går av stapeln på lördag, och vad passar då bättre än en riktigt smarrig och lyxig smörgåstårta som tilltugg? Min  favvotårta  är så saftig så hälften vore nog och slänger du ihop tårtan redan ikväll hinner den stå och götta till sig riktigt ordentligt lagom till startskottet klockan 20. Det optimala Mellokrubbet om ni frågar mig!

Som pausunderhållning föreslår jag Disco spins, Hot City, eller The Super Eighties på Casumo – fräsiga spelautomater som skapar den rätta festivalstämningen. Självklart hoppas jag även få en skymt av Casumo i äkta schlageroutfit med boa, klackskor och hela kittet.

Smörgåstårta med lax och räkor

Ingredienser:

  • 18 stora vita rostbrödsskivor eller 9 skivor landgångsbröd
  • Fyllning till smörgåstårta: 3 hårdkokta ägg
  • 1 burk räkor i lake (360 g)
  • 1 burk kräftstjärtar i lake (360 g)
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl matyoghurt
  • 4 msk naturell färskost
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 msk saft av pressad citron
  • Att bre på och runt smörgåstårtan: 200 gram naturell färskost
  • 1 dl majonnäs
  • Garnering till smörgåstårtan: 200 g rökt lax i skivor
  • 2 dl handpillade räkor
  • 1 kokt ägg
  • 50 g röd stenbitsrom (1 burk) eller löjrom
  • 1 citron
  • 0,5 rödlök
  • Dillkvistar att garnera med

 

Tillagning:

  1. Gör först röran till fyllningen: Häll av lagen från kräftstjärtar och räkor (pressa gärna ur vattnet). Hacka kräftstjärtar och räkor grovt och lägg i en bunke. Koka, skala och hacka äggen (koka fyra ägg – ett hackas och sparas till garnering).
  2. Blanda i majonnäs, matyoghurt, färskost och citron samt rör ihop till en röra.
  3. Hacka lite dill och blanda i röran.
  4. Förbered garneringen: handpilla räkor med skal, skölj och dela citron i 12 klyftor (pilla bort kärnor), halvera coctailtomater, finhacka rödlök och finhacka ägg. Dela ev. laxskivorna i tolv bitar.
  5. Dags att lägga ihop smörgåstårtan: Fördela 6 vita bröd (eller 3 landgångsbröd) i en rektangel på en bricka eller ugnsplåt ev. med bakplåtspapper undertill.
  6. Bred ut hälften av kräft- och räkfyllningen på första lagret bröd.
  7. Lägg på ett nytt lager bröd. Halvera gärna några bröd så att skarvarna kommer på olika ställen. Då håller smörgåstårtan ihop bättre och blir lättare att skära upp.
  8. Bred därefter ut resterande kräft- och räkfyllning.
  9. Täck med ett tredje lager bröd.
  10. Bred krämen med färskost och majonnäs på och runt tårtan.
  11. Plocka bitar av salladsblad och tryck fast längs kanterna.
  12. Strö över hackat ägg och hackad rödlök över tårtan.
  13. Fördela 12 bitar lax i tre rader med 4 laxbitar i varje rad. Gör en liten strut av laxskivorna.
  14. Placera ut 12 halverade cocktailtomater bredvid laxskivorna, lägg en citronklyfta bredvid varje samt garnera med 12 små dillkvistar och 12 klickar rom.

 

 

 

Regler och villkor gäller | 18+ | GambleAware | Spela ansvarsfullt, för rådgivning besök stodlinjen.se.